Onze eigen ervaring met het aanbieden van een werkervaringsplaats

Het is een misverstand om te denken dat een werkervaringsplaats heel gemakkelijk en voordelig personeel naar binnen haalt. Per saldo zijn de kosten en baten tegen elkaar af te strepen. Een organisatie is moreel verplicht om veel tijd en energie in deze mensen te steken. Alleen door goede begeleiding van vaste medewerkers kunnen ze zich ontwikkelen. Dat houdt in ruim tijd nemen voor de uitleg van, het idee achter en de controle van werkzaamheden. Met een gemiddelde doorlooptijd van drie maanden betekent dat concreet dat ze de deur uitlopen als ze goed zijn ingewerkt.

Naast begeleiding bij de werkzaamheden worden ze ook ondersteund, indien gewenst, bij de zoektocht naar een nieuwe baan. We houden hun sollicitatiebrief en cv tegen het licht, coachen ze voor een sollicitatiegesprek, en geven tips en advies als ze een case moeten uitwerken.

Afgezien van deze praktische begeleiding bieden we ook mentale ondersteuning. Sommigen hebben namelijk een knauw gehad in hun zelfvertrouwen. Want waarom hebben al hun vrienden wel een baan en zij niet? Door in gesprek te gaan en ze handvaten en waardering te geven, door ze mondiger te maken en door ze te betrekken bij alles wat er speelt, komt het zelfvertrouwen terug.

Ideologie van de werkervaringsplaats

Hoewel de kosten en baten ongeveer gelijk zijn, kiezen wij bewust voor het aanbieden van werkervaringsplaatsen. Sterker nog, we gaan nog meer plekken creëren. Wij vinden het namelijk oprecht gezellig om veel verschillende mensen in huis te halen. Onze werkervaringskrachten hebben allemaal een verschillende achtergrond en dat inspireert. Mede omdat ze positief kritisch zijn over het werk dat we doen en we daardoor behoedt worden voor bedrijfsblindheid. Bovendien helpen we voorkomen dat er een prachtige generatie van inspirerende en gemotiveerde mensen tussen wal en schip belandt. Mensen zien groeien en weer op gang helpen is zeer bevredigend.

Naast de ideologische kant – en die moet er echt zijn als je succes wilt hebben met werkervaringswerknemers – zijn er ook andere voordelen van het aanbieden van een werkervaringsplaats. Een indirect voordeel is bijvoorbeeld dat onze vaste krachten gedwongen worden om in heldere termen uit te leggen wat ze doen op het gebied van online marketing, en waarom ze het doen. Dat helpt ze als ze met onze klanten aan tafel zitten. De vragen die ze krijgen motiveert ze om nog bewuster met hun vakgebied online marketing bezig te zijn. Bovendien is het ook gewoon leuk om over alle facetten van online marketing te praten.

Het aanbieden van een werkervaringsplaats, zien wij daarom als een win-winsituatie voor alle betrokkenen. Voor ons is het een langetermijnstrategie die prima te combineren valt met onze ideologie om mensen te helpen.

gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om gebruik te maken van alle faciliteiten, betaal je slechts 25,- per jaar!