De waarde van een werkervaringsplaats

Stel je voor:

Je ziet ziek thuis met een burn-out. Je hebt je handen vol aan dagelijkse dingen als jezelf verzorgen (boodschappen, eten koken: alles kost zoveel energie!) en de nodige behandelingen en therapieën.En dan wil je werkgever ook nog van alles van je: spreekuur bezoeken aan de bedrijfsarts, gesprekken met je manager (welke werkzaamheden zou je kunnen doen?), betrokken collega’s die vragen hoe het gaat…

En op zo’n moment kan het zijn dat er een re-integratietraject 2e spoor wordt gestart. Want het eerste ziektejaar is per slot voorbij, en dan “moet” er gekeken worden naar mogelijkheden op de arbeidsmarkt buiten de eigen werkgever.

“Maar hoe doe ik dat allemaal? Ik ben totaal niet fit om te werken, laat staan te solliciteren!”

Dit is vaak het gevoel van de werknemer bij de start van een 2e spoor traject bij ons als re-integratiebegeleider. En het klopt, je bent niet fit (maar ziek, of herstellende van ziekte) en mondig om nou eens lekker jezelf aan te prijzen in een sollicitatiebrief.

Daarom is een goede start van een 2e spoor traject zo belangrijk. Eerst even het doel beschrijven van zo’n traject: het vinden van de weg naar ander werk buiten de huidige organisatie, met als doel om een passende baan te vinden, die past bij wat je op dit moment aankan.

Wat doe je om daar te komen? In het bovenstaande voorbeeld benoem ik direct het nut en de waarde van een werkervaringsplaats. Het is een manier om met een zachte landing weer op beide benen in de arbeidsmarkt te staan. Een vorm van “beschut werken”.

De ideale werkervaringsplaats biedt iemand een mogelijkheid om een aantal taken op te pakken die:

  • Behapbaar zijn (in kleine deeltaken te verdelen zijn)
  • Zonder deadlines en niet tijdsgebonden
  • Die nuttig zijn en voldoening geven (“wat fijn dat je dat gedaan hebt, het lag er al veel te lang!: )

En dat in een veilige werkomgeving, waar collega’s begripvol en behulpzaam zijn, en waar ruimte is om te werken aan werkritme en opbouw van uren.

Wat ben ik blij als ik dit soort werkgevers kan vinden die zo’n plek beschikbaar stellen voor ca. 3 maanden. En wat maak ik een gelukkige werknemers mee die door zo’n plek weer het gevoel krijgen dat ze kunnen opbouwen en herstellen en weer leren hoe het is om in een werkomgeving nuttig en plezierig te werken.

De praktijk leert dat het vinden van zo’n plek vaak lastig is. Maar bedenk hoe waardevol het kan zijn als je bijdraagt aan herstel van werkgeluk en toekomst van iemand die dit opstapje zo goed kan gebruiken…..

"Doorzetten is weten dat iedere stap je dichter bij je einddoel brengt."

gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om gebruik te maken van alle faciliteiten, betaal je slechts 25,- per jaar!