Ontdek hoe je je medewerkers tevreden houdt zodat ze niet weglopen

Ontdek hoe je je medewerkers tevreden houdt zodat ze niet weglopen Iedere werkgever droomt van een Dream Tream. Een club enthousiaste en gemotiveerde medewerkers die iedere dag fluitend naar hun werk komen. En die loyaal zijn. Zeker nu er nieuwe kansen en uitdagingen lonken op de aantrekkende arbeidsmarkt.
Hoe zorg jij ervoor dat je jouw werknemers maximaal tevreden houdt, zodat ze niet gaan solliciteren?

Ofwel: Hoe houd je ‘de achterdeur op slot’?

Ik verklap je in deze nieuwe blog 7 tips en inzichten.


Voordat ik op de tips inga, neem ik je even mee terug naar mijn vorige blog. Hierin vertelde ik je dat het gevecht om de sollicitant is begonnen: de economie groeit, de arbeidsmarkt trekt aan en sollicitanten liggen niet meer voor het oprapen. Het vinden van nieuwe medewerkers wordt lastiger.

Dus is de logische conclusie:
Zorg in ieder geval dat je je huidige talent binnenhoudt.
Houd je personeel tevreden en gelukkig. Dan zijn ze minder snel geneigd om over te stappen naar een nieuwe werkgever.

Maar hoe zorg je voor het welbevinden van je personeel? 

En hoe laat je je Human Capital groeien?


De tips die ik hieronder met je deel, zijn misschien niet nieuw. Maar ik zie iedere dag dat er managers en werkgevers zijn die er niet of te weinig mee bezig zijn. Daarom deze wake-up call.

  1. Laat weten dat je je mensen waardeert: salaris, vrije tijd & flexibiliteit Iedereen vindt het fijn om te weten dat hij wordt gewaardeerd. Een eerlijk salaris is nog altijd de belangrijkste maatstaf. Op de voet gevolgd door de hoeveelheid vrije tijd én flexibiliteit. Vooral nieuwe kandidaten hebben deze laatste twee hoog op hun prioriteitenlijstje staan. Vrije tijd en flexibiliteit geven zelfs steeds vaker de doorslag bij de keuze voor een nieuwe baan. Twee zaken die in de technische branche (nog) niet vanzelfsprekend zijn…
Waarschuwing: vergeet het talent dat je in huis hebt niet. Ik zie het iedere maand gebeuren. Als er nieuwe mensen worden aangekomen, is opeens alles mogelijk. Er worden toezeggingen gedaan over nieuwe voorwaarden die onmogelijk zijn voor het bestaande team. Ben daar voorzichtig mee. Of pas die nieuwe voorwaarden ook aan voor de rest van je werknemers.

  1. Blijf in gesprek: evalueer We kennen allemaal het jaarlijkse functioneringsgesprek. Ik zeg: afschaffen. Daarvoor in de plaats pleit is voor drie tot vier evaluaties per jaar. Dat is een betere manier om echt in gesprek te blijven met je mensen. Luister naar wat je medewerkers te zeggen hebben. Vraag wat er volgens hen anders kan of moet. En wat zij daarvoor nodig hebben. Zo creëer je oprechte betrokkenheid.

  2. Betrek medewerkers bij organisatievraagstukken Stel je wilt bepaalde veranderingen doorvoeren in je organisatie. Vraag je medewerkers naar hun ideeën over de aanpak hiervan. Immers, als manager of werkgever heb jij niet altijd helder wat er op de werkvloer gebeurt.
Dus bespreek dit soort zaken met de mensen die dat wél precies weten. Zo houd je beter voeling met je werknemers én hun welbevinden. Bovendien zorgt dit ook weer voor meer engagement.

  1. Investeer in kennis Geen groter goed dan goed ontwikkeld personeel. We noemen dat in HR-termen niet voor niets Human Capital: menselijke kennis en kunde. Wil je medewerkers tevreden en gelukkig houden, dan investeer in hun ontwikkeling in de vorm van opleidingen. Het is goedkoper te investeren in de persoonlijke ontwikkeling van je huidige werknemers dan te investeren in het vinden van een nieuwe collega. Trouwens, zo’n opleiding hoeft niet per se vakinhoudelijk te zijn. Sterker nog, je moet iemand juist uit z’n comfortzone halen voor een stuk persoonlijke ontwikkeling. Bijvoorbeeld een communicatietraining, time-management, presenteren, schrijven, teambuilding. Bedenk het maar.

  2. Van top-down naar bottum-up Regeer niet uitsluitend vanuit je torentje, daal met grote regelmaat af. Verdiep je in wat er op de werkvloer gebeurt. Blijf in gesprek met je mensen. Maar ook met leveranciers. Luister wat er speelt, op alle fronten. Kijk vanuit verschillende perspectieven naar je personeel. Niet alleen als manager. Ook als mens, als collega én als concullega. Focus boven alles op de kwaliteiten van je mensen en zorg dat je het maximale eruit haalt. Daar wordt iedereen gelukkiger van.

  3. Een vleugje humor kan geen kwaad Hier kan ik kort over zijn: als je samen kunt lachen, kun je ook samen huilen. Humor is zó belangrijk.

  4. Zorg voor betere koffie dan thuis Tot slot: een van de belangrijkste bijzaken op het werk is koffie. Een goede koffie, cappuccino of macchiato – het liefst nog beter dan thuis – kan het verschil maken tussen een gemotiveerde of een chagrijnige werknemer. De werkgever die investeert in een professionele koffiemachine (en een getalenteerde barista) kan rekenen op lof. Of besteed het uit aan een koffiebar in de buurt.
Dit waren mijn tips. Ik ben benieuwd waar jij mee aan de slag gaat…
Heb jij nog een goede tip? Deel ‘m met ons op Facebook!

Judith Brouns Directeur-eigenaar HELDER! Personeelsmanagement

HELDER! personeelsmanagement verbindt, werft en ondersteunt.
Recruitment is ons vak. Het creëren van de perfecte match onze passie

gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om gebruik te maken van alle faciliteiten, betaal je slechts 25,- per jaar!