De 10 beste tips voor een succesvol sollicitatiegesprek

Je cv is eruit gesprongen en je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Hoera! Deze ontmoeting kan je toekomst bepalen, dus je kunt maar beter goed voorbereid zijn. Ik heb 10 tips voor je waarmee dat gaat lukken.

De voorbereiding thuis:

 1. Pluis uit wie je gesprekspartner is en kom zoveel mogelijk over hem of haar te weten. In het huidige internettijdperk is dat geen probleem meer. Misschien is hij/zij wel lid van CONNEQTUS? Anders is LinkedIn het meest voor de hand liggende platform om te starten met je research. Bestudeer het profiel van de persoon in kwestie; wat is zijn functie en waar blinkt hij in uit? Verdiep je in zijn interesses en skills.
 2. Neem de website van je toekomstige werkgever onder de loep. Zorg ervoor dat je alles te weten komt over het bedrijf: wie zijn ze, wat doen ze en waar staan ze voor?
 3. Denk goed na over de raakvlakken tussen jouw carrière en de functie waarop je solliciteert. Zet ze van tevoren voor jezelf op een rij.
 4. Bereid een elevator pitch voor; een korte krachtige presentatie van 30 tot 60 seconden waarin je jezelf voorstelt (beter nog: verkoopt). Hiermee word je niet uit het veld geslagen als de meest gevreesde (openings)vraag wordt gesteld: “Vertel eens wat over jezelf”.
  Met een goed voorbereide elevator pitch verzand je niet in een ellenlang en onsamenhangend verhaal, maar heb je altijd een vloeiend en passend antwoord paraat.
 5. Bereid je voor op vragen die gesteld kunnen worden. Google maar eens op ‘vragen sollicitatiegesprek’ en je vindt tientallen voorbeelden van de meest gestelde vragen tijdens sollicitatiegesprekken. Doe hier je voordeel mee.
 6. Informeer naar de dresscode voordat je je blindstaart op je kledingkast. Wel zo slim en veilig. Zijn jeans gepast of juist niet? Word je geacht op chique te verschijnen of valt een sportieve look beter in de smaak?
  En vergeet de details niet: poets je schoenen en knip losse draadjes af! Trek je iets nieuws aan, let er dan op dat je alle prijskaartjes en maatstickers verwijdert.

Tijdens het sollicitatiegesprek

 1. Allereerst: ben op tijd, te laat komen voor een sollicitatiegesprek is écht not done. Maar verschijn ook geen half uur te vroeg. Eén van de grootste sollicitatieblunders: op de verkeerde dag of het verkeerde tijdstip verschijnen…
 2. Neem pen en papier mee om aantekeningen te maken, het liefst verpakt in een mooie schrijfmap.
 3. Wat moet je verder meenemen?
  Je cv. Ben je geïntroduceerd door een intermediair, let er dan op dat je hetzelfde cv bij je hebt waarmee die recruiter jou bij zijn opdrachtgever heeft voorgesteld. Dan heb je altijd dezelfde informatie voor je neus als je gesprekspartner. Heb je referenties opgegeven? Zorg dan dat je de gegevens van die personen paraat hebt. En vergeet je paraplu niet; als je drijfnat bij je sollicitatiegesprek aankomt, zul je je niet op je gemak voelen.
 4. Zet je telefoon uit tijdens het gesprek uit (ook niet op trilstand).
 5. Sluit het gesprek af met een bedankje en informeer wanneer je een terugkoppeling mag verwachten. Vraag nooit hoe het gesprek is gegaan, want dan zet je je gesprekspartner voor het blok.

Na het sollicitatiegesprek

Ben je nog steeds enthousiast? Duimen maar dat je wordt aangenomen. 😉

Heel veel succes!
Heb jij nog andere tips? Deel ze met ons op Facebook!

Judith Brouns
Directeur-eigenaar Helder! Personeelsmanagement

HELDER! personeelsmanagement verbindt, werft en ondersteunt.
Recruitment is ons vak. Het creëren van de perfecte match is onze passie.

gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om gebruik te maken van alle faciliteiten, betaal je slechts 25,- per jaar!